top of page
Zoeken

Dit prachtig beroep verdient meer zichtbaarheid

jonivanrompay

Bijgewerkt op: 23 feb 2021

Landmeter-experts hebben een jongerenkamer


Artikel uit 'De Vrije Beroeper'. De Vrije Beroeper is een krant voor de UNIZO/FVIB-leden met een vrij beroep.



"Ik kwam in het voorjaar in contact met het gemotiveerde team van de jongerenkamer van de beroepsvereniging NKKCLE (Nederlandstalige Kamer Koninklijke Federatie der Landmeters-Experten). Hoewel ze zich nog in een opstartfase bevinden, realiseerden ze al een eerste virtuele jobbeurs en hebben ze een duidelijke missie: het beroep van landmeterexpert sexyer maken. Mijn nieuwsgierigheid werd geprikkeld, dus ging ik digitaal in gesprek met Bram Van Londersele, medeoprichter van de jongerenkamer en bestuurder bij Meet Het."


Waarom heeft NKKCLE een jongerenkamer nodig?


“De oprichting is niet over één nacht ijs gegaan, maar er was een duidelijke nood hieraan. Het initiatief kwam er vanuit NKKCLE zelf. We stelden vast dat we bin - nen het beroep met een enor - me vergrijzing kampen en dus met een tekort aan jonge landmeters-experten. Bijko - mend is er een grote drempel tussen de generaties. We willen die drempel wegnemen en de oudere en jonge - re garde samenbrengen. We mikken hierbij op een kennisoverdracht tussen de generaties, netwerking en opleidingen op maat waarbij voldaan wordt aan de noden van de startende en ervaren landmeters-experten. We hebben hiervoor een krachtig kernteam samen - gesteld en hopen mooie dingen te realiseren.”


Wat willen jullie bereiken met de jongerenkamer?


“Onze belangrijkste doelstellingen zijn: het beroep aantrekkelijker maken en jongeren aanmoedigen om voor landmeter-expert te kiezen in vrij beroep. Vaak worden de volgende opties voorgesteld: bij een aannemer of bureau tewerk - gesteld worden en dán pas zelfstandig worden over - wegen. In andere opleidingen wordt wel meer aandacht besteed aan de keuze om zelfstandige te worden en krijgen jongeren hier ook een theoretische en praktische basis voor mee. Dit ontbreekt in de opleiding van land - meter.” “Samengevat willen we de in - stroom van jonge landmetersexperten bevorderen en een specifiek aanbod creëren voor hen, zodat ze snel hun weg kunnen vinden in deze boeiende sector. Een startende landmeterexpert moet enorm zijn plan kunnen trekken en dat is jammer. Het is aan de jongeren om de toekomst van het beroep te bepalen. We willen ondernemerschap bij de schoolverlaters aanwakkeren, door een goede ondersteuning aan te bieden. Er is nooit een goed moment om te starten als zelfstandige, maar het zou zonde zijn dat ze de sprong niet durven wagen.“


Jullie organiseerden een eerste, virtueel event: hoe verliep dat en hoe werd dit onthaald?


“We zitten nog in een opstartfase met de jongerenkamer, dus moesten we kostenefficiënt tewerk gaan. Het idee van een soort jobbeurs was er al, maar met de lockdown in maart zijn we snel overgeschakeld naar een virtueel event. Op een maand tijd hebben we dit in elkaar gestoken: je kwam terecht op een interactief plan van beursstanden, waarbij je ‘op bezoek’ kon gaan bij bedrijven, vragen kon stellen en je cv kon achterlaten. Zoals je dat in het echt zou doen, maar dan online! We hebben dit actief gepromoot bij scholen, werkzoekenden en verschillende bedrijven.”


“We hebben zeer mooie bezoekersaantallen kunnen noteren. De beurs duurde een week en het piekmoment was op woensdag: die dag werden vragen live beantwoord door de bedrijven.“ “Achteraf deden we een bevraging bij zowel de standhouders als de bezoekers. Niemand wist echt op voorhand hoe het zou lopen en wat ervan te verwachten. Uiteindelijk was de ervaring heel positief. Voor standhouders was dit een goedkoop en tijdbesparend alternatief, waarbij ze de nodige zichtbaarheid hebben kunnen genieten. Bezoekers vonden het dan weer handig om een mooi overzicht te krijgen van de sector.” “We kijken terug op een geslaagde eerste editie en kijken nu hoe we de volgende kunnen invullen.”


Hoe, denk je, dat we (FVB en de jongerenkamer) elkaar daar verder in kunnen ondersteunen?


“De Federatie Vrije Beroepen heeft inzichten over hoe het eraan toe gaat bij haar leden, wij hebben dat bij de onze. Het zou interessant zijn om die inzichten af en toe met elkaar te delen en af te toetsen.“


“Daarnaast blijft het een win-win om de communicatie van elkaar te versterken en evenementen e.d. mee te promoten. Het is fijn wanneer we elkaar als partners kunnen aanvullen.”



Wat zijn jullie toekomstplannen met de jongerenkamer?


“Op korte termijn willen we nog een netwerkingen opleidingsactiviteit organiseren in het najaar, al is het nog even afwachten hoe we dat praktisch gaan aanpakken. In november vindt het najaarsforum van NKKCLE plaats en ook daar zal er een apart programma voorzien worden voor de jongeren.” “Onze focus blijft op het promoten van het beroep en informatie erover verstrekken. Op langere termijn willen we een volledig traject uitwerken voor jonge landmetersexperten, door jonge landmeters-experten. Hiermee willen we deze doelgroep stimuleren om initiatief te nemen en mee te werken aan de evolutie van de sector.”




FOTO Pat Verbruggen



Denk je dat er nood is aan zo’n jongerenkamer binnen andere vrije beroepen?

“Ik kan enkel voor mijn sector spreken, maar de vragen en noden van jonge landmeters-experten, en wellicht ook jongeren binnen andere vrije beroepen verschillen enorm van die van ervaren experts. Dus ik geloof dat als er animo is binnen andere beroepsorganisaties, het zeker interessant kan zijn om een gelijkaardig initiatief op te zetten. Wij gaan het alvast proberen met ons gemotiveerd team!"



Wat is een landmeter(-expert)?


Een landmeter meet op en maakt plannen van de bestaande toestand. Het beroep van landmeter is een knelpuntberoep. Nochtans is het toegankelijk vanuit verschillende opleidingen: van diverse bachelors tot masteropleidingen. Je kan als landmeter aan de slag bij een aannemer, landmeetkantoor, de overheid,… Landmeter-expert is een beschermde titel. Als landmeter-expert breidt het takenpakket uit: afpalen van gronden, het vastleggen van grenzen, splitsen van percelen, muurovernames regelen… Om de beschermde titel van landmeter-expert te mogen dragen, worden enkele bijkomende voorwaarden gesteld, die je kan terugvinden op de website van NKKCLE: www.geometre-expert-landmeter.be



Ik dook even in de archieven en je bent wel iemand die graag nieuwe ideeën introduceert in de sector. Het concept van Meet Het was vrij uniek?


“Om het even te kaderen: na mijn opleiding ben ik als zelfstandig landmeter-expert aan de slag gegaan. Samen met enkele collega’s merkten we dat wij toch regelmatig een beroep deden op elkaar. Samenwerken bleek voor ons de sleutel tot succes. Op die manier konden we grotere projecten aanpakken en investeren in nieuwe technologieën, maar even goed nog ons eigen werk blijven doen.” “Op termijn durfden we verder denken: wat als we dit concept uitwerken met meerdere zelfstandige landmeter-experten? We lieten iemand een thesis schrijven om dit te onderzoeken en hebben begeleiding gekregen van FVB en UNIZO om alle mogelijkheden te bekijken. Uit de thesis bleek dat deze franchiseformule voor ons de beste manier was om samen te werken. Wij waren de eersten binnen onze sector, wereldwijd zelf, om op die manier aan de slag te gaan. Nochtans komt het concept, bijvoorbeeld binnen vastgoed, vaker voor.”


Meet Het is dus een franchiseconcept voor zelfstandige landmetersexperten, waarbij je als zelfstandige onder de overkoepelende vennootschap Meet Het kunt werken. Hierbij werken we samen op projectbasis en we hebben eigenlijk een overeenkomst met zowel eenmanszaken als vennootschappen. Zij hebben een licentie om de merknaam te mogen gebruiken en wij zorgen voor de nodige ondersteuning, zowel op fiscaal vlak als het organiseren van opleidingen. Wij willen onze licentienemers eigenlijk ontzorgen, zodat ze zich volop op de essentie van hun job kunnen concentreren.


In de vorige editie kwam je aan het woord over het beroep tijdens de coronacrisis. Hoe zie je dat nog evolueren?


“Er was veel werk in onze sector, maar door corona kwam alles even stil te staan. Op die manier kon in de eerste plaats veel afgewerkt worden, maar ondertussen merken we een terugval in de nieuwe projecten. Als landmeter-expert ben je sterk afhankelijk van andere partijen, voornamelijk in de bouwsector. Uiteindelijk hebben we, ook met de maatregelen, steeds mogen blijven werken. We voelen het wel, maar we komen het wel te boven.”



Hoe ziet de toekomstige landmeter-expert er uit, volgens jou?


“De landmeetkunde gaat steeds breder, waardoor je steeds meer specialisaties krijgt. Als landmeter kan je niet meer van alle markten thuis zijn. De concurrentie is intern, maar ook van buiten de sector. De toekomstige landmeter is er eentje die keuzes moet durven maken: ofwel ga je je specialiseren in een bepaald deel van het vak of je hebt een team dat verschillende expertises kan aanbieden.“



TEKST Melissa Gasthuys



352 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page